“Venirea Sfintei Lumini la Sfantul Mormant al Domnului nostru Iisus Hristos in fiecare Sambata Mare este un eveniment minunat si cinstit in mod deosebit si care are loc de mai bine de o mie de ani.

In fiecare an, catre amiaza Sambetei cele Mari, se spune ca o Lumina izvoraste din Mormantul lui Hristos, si aprinde candela numita "neadormita", care se afla in afara Mormantului. In acelasi timp, straluciri alb-albastrui ale aceleiasi Lumini se imprastie inauntrul Bisericii Invierii luminand locul si aprinzand cateva candele si lumanari ale credinciosilor.

Evenimentul acesta este consemnat de mai bine de 12 veacuri. Marturiile istorice care se refera la el si sunt consemnate in prezenta lucrare sunt in numar de 45. Ele descriu ceremonia venirii Sfintei Lumini la Sfantul Mormant in perioada secolelor al IX-lea si al XVI-lea.

Toate aceste marturii, intr-o impresionanta unanimitate, vorbesc despre o Lumina sau despre un Foc care vine in chip minunat din Cer in fata multimii de credinciosi si aprinde candela din interiorul gol al Mormantului lui Hristos.

Aceasta Lumina se identifica cu Lumina cea mai presus de fire care a stralucit in Mormantul lui Hristos in momentul Invierii Lui.

Sfanta Lumina s-a aratat pentru prima data atunci cand a avut loc Invierea Dumnezeu-Omului, dupa miezul noptii Sambetei celei Mari, cu cateva ceasuri inainte de a se ivi zorile Duminicii de Pasti, la data cea mai probabila de 5 aprilie a anului 33 d.Hr.

Astazi, dupa doua mii de ani, aceeasi Lumina continua sa se arate in acelasi loc, in interiorul Mormantului lui Hristos, dar si in afara lui, in vremea ceremoniei din Sambata Mare.”

 

Preluat din cartea: Sfanta Lumina - Minunea din Sambata Mare de la Sfantul Mormant Autor: Haralambie Skarlakidis

Editura Elaia, Atena, 2011

 

O carte pe care va recomand sa o cititi!