Denumiri corecte în fitoterapie (I)
Nu numai în limbajul curent, dar chiar şi la nivelul unor catedre universitare de profil se mai folosesc arhaisme sau termeni împrumutaţi din alte limbi care nu reprezintă conţinutul ideii exprimate.
Încercăm, începând cu acest număr, să arătăm care sunt greşelile şi care ar fi termenii corecţi pe care trebuie să-i folosim pentru a exprima noţiunile corect.
Exemplul clasic în această direcţie este termenul „naturism“, folosit astăzi de mulţi diletanţi în reviste sau publicaţii de duzină, în titluri de reviste sau broşuri, ca şi în magazinele de produse naturale, denumite „magazine de produse naturiste“.
În limba română există termenul de naturalism, care însă înseamnă altceva: copierea realităţii, acordând preferinţă aspectelor urâte, josnice ale naturii omeneşti.
• În Dicţionarul Medical, Editura Medicală 2001, nu există termenul de naturism şi nu-l veţi găsi cu sensul pe care l-au dat unii diletanţi la noi în nicio limbă de circulaţie mondială şi nu numai. De exemplu, în limba maghiară se foloseşte corect „Természetgyó gyászat“, ceea ce înseamnă terapie naturală. În limba franceză, de unde a fost greşit adoptat, termenul de naturism este sinonim cu nudism (vezi Dicţionarul Larousse).
În Franţa, termenul de nudism a devenit şi mai desuet deoarece nu de mult există „secta nudiştilor“ ce a fost fondată de un aventurier din Canada, Florian Ahtron, care s-a autointitulat „profet“ şi propovăduia traiul în comun, în pielea goală, lipsit de cele mai elementare principii morale.
Sper că am adus suficiente argumente pentru a nu mai folosi termenul de naturism în limba română. Vă recomand să schimbaţi denumirile de produse naturiste, dietă naturistă, cosmetică naturistă etc., folosite ca titluri de reviste, rubrici de ziare, magazine de desfacere etc.
Sunt numeroşi termeni ca, de exemplu, Therapie naturelle, Natural Therapy, Natürlische therapien, Hylpflanzen therapie, Nature’s Pharmacy etc., care, traduşi corect, vă pot inspira. Cel mult, puteţi folosi termenul de „naturism“ = nudism când apelaţi la aeroterapie, talazoterapie, helioterapie, tratamente cu nămol etc., care, de obicei, pentru a fi mai eficiente, se practică în pielea goală.
Grupaj realizat de acad. Ovidiu BOJOR
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.5, 1-15 MARTIE 2007