Astazi , in Biserica Orientala, sunt pomeniti  Sf . Mucenic  Adrian si sotia lui Natalia.

“Adrian, Adriana, prenume frecvente la romani, ele reproduc  nume de persoana in latina, unde au existat ambele forme, Hadrianus si Hadriana. La origine ele indicau locul de provenienta, originea ”de la (sau ) din Hadria” , Hadria fiind un toponim. Hadrianus insemna “cel originar din Hadria”.

“In onomastica romaneasca,  prenumele Adrian este foarte raspandit, atestat si in documentele provenite din cancelaria lui Stefan cel  Mare, chiar in variante de veche pronuntare.”

“Natalia, prenume destul de folosit in onomastica crestina, mai ales in forma feminina. In limba romana prenumele a cunoscut o frecventa mai mare in secolul trecut. La baza numelui se afla sintagma latina natalis( dies), “ ziua de nastere", o sintagma uzitata des in vechea Roma, pentru celebrarea personalitatilor sau a lucrurilor deosebite ca importanta.  In Sinaxar, Natalia are o noua semnificatie, cea a Nasterii Domnului, Craciunul, in italiana Natale sau Natali.”

“In documentele romanesti, numele Natalia este atestat tarziu, la 1680, scris in forma Nedelea. Frecventa este forma derivata, diminutivala Natalita, Talita, Lita, Nati.”

La multi ani celor care isi sarbatoresc astazi ziua onomastica si/sau  ziua de nastere!

Le dorim sa fie sanatosi in trup si cuget!

Citatele sunt preluate din “Dictionar onomastic crestin”,  Aurelia Balan Mihailovici, Ed. Minerva, Bucuresti 2003