Afectiuni ale cavitatii bucale 

 

 Scris de Sorina Soescu

 Afectiuni ale gingiilor

Gingivita

Gingivita, ca inflamatie a gingiilor, daca este o afectiune acuta pasagera si nu însoteste o paradontopatie la debut, se trateaza rapid cuExtract din mladite de Lemn câinesc - Ligustrum vulgare MG=D1, administrat de 4-5 ori pe zi. Local se recomanda clatirea gurii cu o solutie de apa de gura concentrata - Mira (10 picaturi la o lingurita de apa) si badijonaj al gingiilor cu Plantagingival.
Igiena dentara este esentiala pentru aceasta afectiune, iar calitatea periutei dentare joaca un rol important. De asemenea, consumul de fructe, legume si cereale, care impun o masticare prelungita, cu un masaj al gingiei este necesar ca adjuvant la tratamentul medical.

Paradontopatia

Paradontopatia marginala, cu departarea gingiei si expunerea bazei dintilor, prin evolutie poate duce la pierderea dintilor. Paradontopatia poate fi însotita de inflamatii ale mucoasei gingivale, de abcese situate la baza radacinii dintilor sau chiar de necroze gingivale si ale radacinilor dentare. 
Principala schema pentru tratamentul unei paradontopatii usoare este combinatia de Gingiva CH5, 3 granule de 2 ori pe zi, dimineata si seara si Plantago CH5, 3 granule de 2 ori pe zi, dimineata si seara, zilnic, 2-3 luni de tratament. Aceasta schema poate fi folosita ca atare, sau combinata cu o schema de gemoterapice si/sau fitoterapice.

La adulti, schema gemoterapica pentru preventia si tratamentul paradontopatiei marginale este: 
Extract din muguri de Brad - Abies pectinata MG=D1, 2 ml în apa, dimineata
Extract din muguri de Mesteacan pufos - Betula pubescens MG=D1, 2 ml în apa, seara, zilnic, 3-6 luni de tratament.
Local se recomanda clatirea gurii cu o solutie de apa de gura concentrata Mira (10 picaturi la o lingurita de apa) si badijonaj al gingiilor cu Plantagingival.

Paradontoza

În tratamentul paradontozei, care reprezinta o faza mai avansata a distructiei gingivale, homeopatia propune o schema din trei preparate, asociata de cele mai multe ori cu produse gemoterapice si fitoterapice. 
Remediile utilizate sunt Gingiva CH5 sau CH7Plantago CH5 sau CH7 si Kreosotum CH 5 sau CH7, din fiecare câte 3 granule de 2-3 ori pe zi, timp de 1-3 luni de tratament. Exista si alte remedii homeopatice ce pot fi folosite în tratamentul paradontopatiilor, precum Mercurius solubilis sau Silicea, dar acestea vor fi indicate dupa o consultatie a unui medic homeopat.

Schema de gemoterapice asociate în cazul acestei probleme este: 
Extract din muguri de Brad - Abies pectinata MG=D1, 2 ml în apa, dimineata
Extract din muguri de Mesteacan pufos - Betula pubescens MG=D1, 2 ml în apa, la prânz
Extract din muguri de Stejar - Quercus pedunculata MG=D1, 2 ml în apa, seara
Zilnic, timp de 3-6 luni de tratament. 
La acest tratament se va asocia si Mira, ca apa de gura, pentru spalaturi locale, de 2-3 ori pe zi si preparatul fitoterapic Plantagingival, cu efect favorabil anti-inflamator, antialgic si dezinfectant asupra gingiei si mucoasei bucale. Se pensuleaza gingia de 2-3 ori pe zi.

 

Dureri provocate de protezele dentare

Mira este un remediu util în situatia durerilor provocate de purtarea îndelungata a protezelor dentare, împreuna cu preparatul Plantagingival, aplicat local la nivelul gingiei (prin pensulare).

 

Preluat de pe www.gemoterapie.ro