Echinoctiul de toamna - intre Aluni

 

alunEchinoctiile sunt unele dintre cele mai speciale momente ale anului, sunt cele doua perioade în care ziua este egala cu noaptea – iar Energia Luminii este egala cu Energia Întunericului.

Sunt momente de echilibru, de "bilant" înainte de vara, respectiv, înainte de iarna.

Echinoctiul de toamna este un moment de "evaluare" a energiei anului si de pregatire pentru încheierea lui. Este un "bilant" energetic al lectiilor de "lumina" si a celor "de întuneric" pe care fiecare faptura vie le-a trait în cele 6 luni care au trecut de la Echinoctiul de primavara.

Este si un moment de mare "detoxifiere" - când întreaga Natura îsi face "curatenia" înainte de venirea iernii.

Nu întâmplator, în aceasta perioada exista multe viroze si reactii tip "curatenie" - tulburari digestive sau eruptii cutanate, accentuarea alergiilor sau a altor eliminari tip secretii, precum si stari de oboseala si slabiciune.

Organismele se straduie sa se adapteze la schimbarile de presiune atmosferica si temperatura, precum si la modificarile de ritm circadian - ziua va deveni din ce în ce mai scurta, dupa Echinoctiu, iar oamenii vor avea la dispozitie din ce în ce mai putina lumina solara.

extract din muguri de alunGemoterapia poate ajuta organismele în aceasta perioada din an, iar preparatul care mi se pare cel mai adaptat pentru Echinoctiul de toamna este Gemoterapicul din muguri de Alun (Corylus avellana MG=D1).

Alunul este un arbore mic, care arata aproape ca un arbust, uneori, mai ales atunci când cresc mai multi la un loc, foarte aproape unul de celalalt, formând o tufa imensa. Este o planta mare iubitoare de apa, prefera cresterea în apropierea locurilor unde se afla apa, dar fiind foarte rezistenta, supravietuieste si în soluri mai uscate.

Alunul este o planta cu energie "magica" - nu întâmplator multi radiestezisti folosesc o creanga de alun pentru "gasirea" izvoarelor de apa, iar în povesti, majoritatea magicienilor au baghete magice din crengute de alun.

Ca si cum aceasta planta ar avea puterea de a ne purta între doua lumi - între lumea reala, cea pe care o percepem cu toti în viata zilnica, si o alta lume, de energie si întâmplari magice si speciale, în care totul este posibil si energia este vehiculul principal.

Alunii sunt plante speciale. Am urmarit alunii din gradina mea, vizibil afectati de seceta acestei veri, cum au cazut prada omizilor care au devorat o parte din arborii din curtile oamenilor. Singura mea solutie a fost sa le pun apa din belsug, în fiecare zi. Si am vazut cum brusc, omizile s-au mutat la alte plante din jur, asadar, lipsa apei, lipsa vehiculului "energiei" - a dus la suferinta copacilor si a transformarii lor în victime ale altor pradatori.

Ca si oamenii, plantele au nevoie de câteva elemente esentiale pentru a-si mentine echilibrul si starea de sanatate - iar printre acestea,aerul si apa sunt cele mai importante.

Seceta din Natura m-a facut sa ma gândesc la o alta problema foarte importanta - DESHIDRATAREA - sau mai degraba - proasta distribuire a apei în organismul uman.

Citeam de curând despre "deshidratarea" cronica cu care se confrunta oamenii moderni si despre "stagnarea" pe care aceasta o induce în organism.

Multi oameni sunt "deshidratati" cronic.

Si nu neaparat pentru ca nu consuma destula apa sau destule fluide. Ci pentru ca echilibrul electrolitilor din corpul lor este perturbat - si mentinut în stare de perturbare. Alimentatia cu sare si ulei este principalul factor cauzator al deshidratarii. Se manânca enorm de multa sare - desi se cunoaste ca majoritatea alimentelor naturale, legumele si leguminoasele, în special, au sare în structura lor.

Sarea rafinata este si mai daunatoare decât sarea de mare, sarea iodata este si mai daunatoare decât sarea neiodata, dar ideea mea principala este ca SAREA, în general, este daunatoare.

Corpul are nevoie de cantitati foarte foarte mici de sare. Care sunt MULT depasite de ratia zilnica si de alimentele pregatite aproape exclusiv cu sare.

Sarea din alimente retine multe din lichidele consumate ÎN CELULA (desi ar trebui sa existe doar între celule, iar ÎN CELULA sa predomine potasiul). Si atunci vedem cum multa lume este "umflata", tesuturile sunt marite de volum, dar pielea si mucoasele sunt uscate.

Ne confruntam cu o HIPERHIDRATARE celulara si o DESHIDRATARE extracelulara - un dezechilibru nedorit si cu impact important asupra corpului - impact numit STAGNARE.

Stagnarea limfei, a fluidelor între celule, a curgerii tuturor fluidelor în organism - si aparitia de congestii - de la simplele congestii ale ganglionilor limfatici (rosu în gât), pâna la congestii importante, la nivelul ficatului, pancreasului, plamânilor si chiar creierului.

Sa nu credeti ca aportul de sare este singura cauza a deshidratarii. 
Alimentatia noastra atât de dezechilibrata adauga multi multi alti factori - de care trebuie sa fim constienti pentru a-i corecta: consumul de alimente rafinate, mai ales faina alba si zaharul, consumul de alcool, fumatul, lipsa miscarii fizice, statul îndelungat în câmpuri electromagnetice ale computerului, mobilului si televizorului - sunt doar câtiva alti factori importanti de "deshidratare" si stagnare.

Într-un organism deshidratat, avem nevoie sa gasim "apa care curge", acel izvor subteran care ne mentine în viata si sa-l punem în miscare în întregul organism. Pe care, desigur, îl vom ajuta si îndepartând factorii care au produs dezechilibrele.

Asadar, aici intervine Alunul "bagheta magica" din gemoterapie - care are un efect absolut important pe refacerea tesuturilor fibroase (uscate, deshidratate) în special de la nivelul ficatului si plamânilor.

Pentru ca perioada Echinoctiului de toamna este exact perioada în care organele care sufera cel mai mult sunt Plamânul, Intestinul gros, Pielea si Mintea - aici aparând cele mai multe "dezechilibre" în aceasta perioada (cei care cunosc Medicina Traditionala Chineza vor recunoaste "Loja Metal" aflata în dezechilibru energetic toamna) - Alunul este preparatul care va sprijini cel mai bine reechilibrarea de care avem nevoie.

Întrucât ficatul este principalul organ care se ocupa de "detoxifierea" organismului, sustinerea ficatului si a plamânilor ne vor ajuta sa trecem cu bine si sa ne adaptam usor schimbarilor de la începutul toamnei.

Actiunea Extractului din muguri de Alun are loc, din punct de vedere biochimic, asupra tesutului mezenchimo-conjunctival, adica exact asupra tesutului de sustinere, situat între celule, cel care este predispus acelei deshidratari, de care discutam.

De aceea este indicat în multe afectari ale ficatului – de la scleroza progresiva a parenchimului hepatic care apare atât cu vârsta, cât si cu administrarea de medicamente chimice în cantitati mari, ani de zile (în situatia multor bolnavi cronici) - si pâna la diferitele afectari tip hepatita (virala, medicamentoasa, toxica etc), precum si în sechelele post-hepatita acuta sau în ciroze hepatice (împreuna si cu alte preparate naturale necesare).

Dar la fel de mult este indicat în afectari ale plamânilor, de la bronsite cronice si emfizem pulmonar - în care poate ajuta plamânul sa-si recapete elasticitatea, pâna la afectari mai severe, din astmul bronsic avansat sau în bronsita tabagica avansata - unde ajuta foarte mult la refacerea unei parti din tesutul pulmonar afectat (este un remediu indicat la toti fumatorii, în cure periodice, sau cu ocazia episoadelor de raceli).

corylus avellanaDar extractul din muguri de Alun are si actiune anti-aterosclerotica generala - duce la rehidratarea si refacerea altor tesuturi, precum a celor din peretii vasculari, din maduva osoasa, din articulatii sau la nivelul pielii. Are si actiune anti-inflamatorie si cicatrizanta, la nivelul tesutului conjunctiv - adica a întregului organism.

Iar actiunea generala a extractului din Alun este una de calmare, de linistire si de relaxare a mintii – de disparitie a agitatiei si mai ales a FRICII - care este consecinta naturala a deshidratarii.

De aceea, Alunul poate fi administrat în special în a doua parte a zilei si seara, când persoana este mai stresata, mai deshidratata si mai supusa dezechilibrelor.

Pentru acest Echinoctiu de toamna va propun o cura de o luna de Extract de muguri de Alun, 3 ml în apa, de 2 ori pe zi, dimineata si seara.

Va ajuta la curatenia aparatului respirator (nu numai a plamânului), a ficatului, a pielii si a mintii – si va permite organismului sa re-intre în ritmul Naturii.

Scriu prezentul articol lânga alunii din gradina mea. Este atât echilibru în aceasta planta, atâta simetrie în frunzele simple, dar elegante, în dispunerea ramurilor, în modul în care îsi gasesc trunchiurile secundare loc sa se dezvolte, lânga trunchiul primar  încât îmi sugereaza o mama grijulie, care îsi tine copii pe lânga ea, le da voie sa se dezvolte, dar îi ocroteste în continuare. Iar alunele minunate pe care le-am cules în aceasta toamna si le voi mânca cu placere la iarna – vor contine în ele toata bogatia de minerale si uleiuri esentiale necesare reechilibrarii organismului.

Daca aveti ocazia sa va plimbati pe lânga un grup de aluni, simtiti-le energia…..întotdeauna cresc mai multi la un loc, le place sa fie împreuna, nu prea o sa vedeti aluni singuratici!

Daca sunteti prea prins în rutina vietii zilnice – atunci încercati macar preparatul din Extract de muguri de Alun – pentru a va putea conecta la "Reteaua de viata" a Naturii. Va veti "împamânta" la nivel energetic si veti beneficia de o adevarata "revigorare" biochimica la nivelul unor organe importante.

Sa aveti o toamna minunata, îmbelsugata, cu liniste si echilibru!

Preluat de pe www.gemoterapie.ro