Scurt istoric : Dr. Jean Marie Delassus a fondat in 1987 prima sectie de maternologie la Saint-Cyr-l’École (Franta). Intre 1985 și 2006 , peste 1000 de femei cu dificultati mari in legatura cu copilul lor au fost tratate in sectia de maternologie.

     Ipoteza care s-a verificat tot mai mult in cursul anilor este aceea ca , daca nu a existat o sarcina patologica sau probleme genetice, dizabilitatile motorii sau/și senzoriale ale copilului provin din dificultatea de a se stabili legatura mama- copil inca de la naștere , iar aceste dizabilitati se accentueaza in primele luni de viata.

     Care este obiectivul acestei discipline?

     Maternologia vizeaza intelegerea sensului maternitatii, pentru a ajuta femeile sa fie mame atunci cand nu simt in mod spontan elanul matern.
     Aceasta permite copilului sa se nasca psihic in conditii bune , tatalui sa poata participa la acest eveniment fericit, iar familiei sa se contruiasca in sensul puternic şi cald al cuvantului.

     21 de ani de studiere a tuturor publicatiilor stiintifice mai vechi sau mai noi in legatura cu acest subiect au fost și pentru a intelege, lamuri, descoperi cum a fost viata fatului in timpul dezvoltarii sale, dar și ce va ramane din aceasta cand nou nascutul iși deschide ochii asupra lumii.

     In tot acest timp au fost elaborate și publicate mai multe carti care lamuresc teoria maternologica, au fost descoperite cele mai bune metode de a reactiona la dificultatile femeilor, astfel incat sa se simta mai bine și sa inteleaga ce li se intampla cand au un nou nascut.

     Dr. Delassus a ales ca mod de observare a lucrurilor invizibile care au loc intre mama și copil , mai ales in momentul alaptarii, inregistrarile video (cu acordul mamelor). Prin opriri ale derularii inregistrarii se vad ochișorii copilului care abia se intredeschid pentru a vedea daca este invaluit sau nu de privirea atenta a mamei. Daca mama se uita in alta parte, preocupata de altceva decat de el, ochii se inchid. S-ar crede ca copilul doarme, ca se ascunde, dar de fapt el a trimis un mesaj pe care destinatara nu l-a receptionat. Daca relatia continua in felul acesta, copilului i se face putin cate putin teama, se retrage ca intr-o cochilie, iar creierul lui se chircește treptat sub efectul unei așteptari nelinistite prea indelungate.

 …Fundamentul teoriei maternologice este insași istoria care precede venirea pe lume a omului. Aceasta istorie este originea omului, perioada traita ca fat și care il structureaza pana la sfarsitul vietii.

…Eseul autobiografic « Firava fagaduinta de a fi iubit », de Laurence-Nellie Demairé Walker, Președinte fondator al Asociatiei Franco-Romane Bébébienvenu-Pentru o noua naștere, este o marturie vie a teoriei maternologice , a urmarilor istoriei antenatale și natale a fiintei umane. El este de curand la dispozitia cititorilor.


              sursa:  www.maternologia.ro